Waste Insight
The hybrid ERP solution powered by AFAS software PieterBas Automatisering

AFAS met Profit 6 klaar voor Algemene Verordening Gegevensbescherming

21 maart 2018
Regelgeving & Standaards, Partners & Relaties,
0 Reacties
AFAS Profit 6 Algemene Verordening Gegevensbescherming privacy privacyregelgevingWaste Insight PieterBas Automatisering

Op 25 mei 2016 is de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) in werking getreden. Bedrijven in de afvalindustrie hebben tot 25 mei 2018 om deze nieuwe privacyregels in te voeren. Organisaties die persoonsgegevens verzamelen en verwerken, zoals gemeenten en afvalinzamelaars, moeten per die datum voldoen aan de privacyregels van de AVG. De Authoriteit Persoonsgegevens handhaaft actief en kan hoge boetes opleggen. Met de release van Profit 6 is de AFAS-software klaar om aan de AVG te voldoen.

Weten wat je moet doen voor de AVG en en wat AFAS doet? Bekijk dan het handige vier-stappen plan met:
– Een overzicht van de verwerkingen
– Privacy by design & privacy by default
– Meldplicht Datalekken
– Toestemming vragen om te registreren

Overzicht waar persoonsgegevens worden gebruikt

De privacyregelgeving geldt bij de afvalinzameling voor de verwerking van persoonsgegevens. Dit is alle informatie waarmee een burger kan worden geïdentificeerd, zoals naam, adres, (zakelijk) e-mailadres of telefoonnummer. Ook stortgegevens gekoppeld aan de afvalpas of minicontainer zijn persoonsgegevens. Verder ook gegevens die alleen door koppeling van meerdere bestanden kunnen worden herleid tot een individu of die worden geregistreerd op een milieustraat, zoals kentekens. Verwerking van persoonsgegevens is elke handeling die kan worden uitgevoerd met persoonsgegevens (tekst, beeld of audio). Zoals het inzien, opslaan, gebruiken, anonimisering of vernietiging. In de AFAS-software kan worden geregistreerd of een gegeven een persoonsgegeven is. Voor standaardvelden is dit al voorgedefinieerd. In één overzicht is daarna snel te zien waar deze persoonsgegevens worden gebruikt.

Persoonsgegevens blokkeren voor gebruik of verwijderen

De AVG verplichten onder meer tot transparantie. Bedrijven moeten burgers op een begrijpelijke manier informeren over hoe de data wordt verzameld en verwerkt. Ook hebben ze het recht hun gegevens te laten corrigeren en te  verwijderen. Bedrijven moeten persoonsgegevens daarom kunnen wissen als de persoon in kwestie daarom vraagt. In Profit 6 zijn er technisch meerdere mogelijkheden om dit te doen. Zo kunnen gegevens worden geblokkeerd voor gebruik en persoonsgegevens worden verwijderd. De verwerking moet conform dit doel zijn. Voor een manager die verlof van een medewerker beoordeelt, is het bijvoorbeeld niet noodzakelijk ook het BSN in te zien. AFAS voorziet hierin door het kunnen scheiden van de gegevens en door aan te geven waar de gegevens worden gebruikt.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de AVG? Kijk dan op AFAS-website of lees de posts die privacy-advocaat Monique Hennekens  schreef voor het Waste Insight-blog. U vindt al haar expertartikelen in het dossier ‘Regelgeving en standaards’. Of bekijk de video van het AFAS-webinar hieronder.

Wilt u weten over de mogelijkheden die Waste Insight biedt? Neem dan contact op met Arjen Cornelisse, tel. (024) 3585820 of e-mail: acornelisse@waste-insight.nl Een overzicht van de koplopers in de afvalindustrie die al kozen voor Waste Insight vindt u op de klantenpagina.

Of blijf op de hoogte en volg Waste Insight op Twitter of LinkedIn.

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x