Waste Insight
The hybrid ERP solution powered by AFAS software PieterBas Automatisering

AVG in de afvalindustrie (3): wat mogen gemeenten en afvalinzamelaars doen met stortgegevens?

11 april 2019
Regelgeving & Standaards,
0 Reacties
Stortgegevens afvalpas AVG privacy advocaat Monique Hennekens Waste Insight PieterBas Aiutomatisering AFAS Software

Nog een maand en de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) is een jaar oud. Privacy-advocaat Monique Hennekens krijgt nog steeds veel vragen over de privacywetgeving. Vooral ook uit de afvalindustrie. Aanleiding voor haar om antwoorden te geven op de meest gestelde vragen. In deel 3: wat mogen we doen met stortgegevens? In deel 1 gaf ze antwoord op de vraag: mag een adresgebonden afvalpas nog wel als er geen vorm van Diftar is? Deel 2 ging over: wat te doen als een burger vraagt om zijn kopie persoonsgegevens?

Hebt u ook een vraag aan Monique Hennekens? 
Stel die dan onder bij de reacties . Misschien vindt u uw vraag dan wel wel terug in de herdruk van ‘Privacy in de afvalindustrie’ waar Monique nu aan werkt.

Wat mogen we doen met stortgegevens?

‘Met stortgegevens bedoel ik gegevens die zijn gekoppeld aan een adres, zoals de datum en het tijdstip van het openen van een ondergrondse container met een adresgebonden afvalpas of gegevens van het moment van lediging van minicontainers. Ook dit zijn persoonsgegevens, want er is een directe link tussen de datum van lediging of het openen van een container, gekoppeld aan het adres van een inwoner. Dat brengt mee dat deze gegevens dus alleen mogen worden verwerkt als daar in ieder geval een gerechtvaardigd doel voor is vastgelegd. Om dat doel te kunnen bereiken moeten de stortgegevens noodzakelijk zijn. Denk aan vormen van Diftar. Als per lediging of storting moet worden betaald, dan zal het voor de berekening van de variabele afvalstoffenheffing nodig zijn om in ieder geval het aantal stortingen of ledigingen op een bepaald adres te registreren. In dergelijk geval mogen ze worden verwerkt.’

Waar mogen stortgegevens nog meer voor worden gebruikt?

‘Een ander doel zou kunnen zijn ‘de controle op de naleving van de afvalstoffenverordening om illegaal gebruik van inzamelvoorzieningen voor huishoudens op te sporen en daarop te handhaven’. Om effectief te kunnen controleren of de huishoudelijke inzamelvoorzieningen niet worden gebruikt om bijvoorbeeld bedrijfsafval te storten kan het noodzakelijk zijn om het aantal stortingen met een afvalpas te registreren. Dit soort doelen moeten wel van tevoren zijn bepaald en vastgelegd. Bovendien dienen de inwoners geïnformeerd te zijn over deze doelen, en de verwerking van hun afvalpas en stortgegevens. Is er van tevoren geen doel bepaald waarvoor stortgegevens nodig zijn of zijn de inwoners niet geïnformeerd, dan zullen de al geregistreerde gegevens moeten worden vernietigd. Precies zoals de gemeente Arnhem heeft moeten doen van de Autoriteit Persoonsgegevens in de afvalpaszaak.’

Meer weten? Lees dan ook de eerdere blogpost van Monique: Arnhemse afvalpaszaak: wat kan de afvalbranche ermee? Of kijk voor meer informatie over de Arnhemse afvalpaszaak op de website van de Autoriteit Persoonsgegevens.

Monique Hennekens

monique-hennekens-hekkelman-advocaten-privacywetgeving-waste-insight-blog-nvrd-seminar

Dit is deel 3 uit een serie met meest gestelde vragen over de AVG in de afvalindustrie. Deel één ging over: mag een adresgebonden afvalpas nog wel als er geen vorm van Diftar is? Deel 2 ging over: wat te doen als een burger vraagt om zijn kopie persoonsgegevens?

Monique Hennekens is advocaat bij Hekkelman Advocaten, gespecialiseerd in privacy en IT, en gastblogger van Waste Insight. Haar blogposts zijn gebundeld in een whitepaper die kunt u hier downloaden. Ook is Monique auteur van Privacy in de afvalindustrie’, te bestellen bij Bol.com.

Wilt u meer weten over privacy in de afvalindustrie? Neem dan contact op met Monique Hennekens. Klik op deze link voor haar gegevens. Of blijf op de hoogte en volg Waste Insight op Twitter of LinkedIn.

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x