Waste Insight
The hybrid ERP solution powered by AFAS software PieterBas Automatisering

Baetsen Groep heeft door business intelligence zicht op prijs en tonnages

16 januari 2019
Klanten & projecten,
0 Reacties
Baetsen Recycling AFAS Software PieterBas Automatisering Waste Insight

Van elke klant helder in beeld wat de beste rendementen zijn en waar de pijnpunten zitten. Dat inzicht kreeg de Baetsen Groep door business intelligence (BI). Na een periode van forse groei die rond de 25 procent uitkwam, is het bedrijf nu in rustiger vaarwater gekomen. Beheerste groei, zoals controller Jack Sillekens dat omschrijft. ‘We sturen nu op rendement en willen volledig in control zijn. Daarvoor hebben we 2018 aangewezen als jaar om te bouwen. 2019 Moet vervolgens ons oogstjaar worden’, zegt hij in een interview met de website ‘Inspireert Beter Ondernemen’ van AFAS, samen met PieterBas kernpartner van Waste Insight.

Meer weten? Lees dan ‘Baetsen verlegt de focus naar sturen op rendement’.

Werken met minder bedrijfskritische softwarepakketten

De Baetsen groep koos jaren geleden al voor Waste Insight, het hybride ERP-systeem voor de Nederlandse en Vlaamse afvalindustrie. Met als een van de belangrijkste redenen het aantal bedrijfskritische softwarepakketten aanzienlijk terugbrengen: van 12 naar drie. Het bedrijf heeft de logistieke processen geautomatiseerd met PieterBas (afvalinzameling en recycling) en Talis (transport en kraanverhuur) en alle administratieve processen met AFAS. Door de bewuste keuze voor drie hoofdpakketten is het applicatiebeheer aanzienlijk afgenomen en daarmee de ICT-kosten. Door optimalisering van het gebruik van drie applicaties kon de Baetsen Groep bovendien bedrijfsbreed alle processen, communicatie en papierstromen digitaliseren en automatiseren. Door de zo gerealiseerde kwaliteits- en efficiëntieslag kan het bedrijf verder groeien en professionaliseren.

Operatie monitoren en bijsturen

Onderdeel van die professionalisering is business intelligence dat cijfers uit meerdere systemen aan elkaar ‘knoopt’ en dwarsverbanden legt. Dat biedt een totaaloverzicht van de hele organisatie, inclusief de verschillende bedrijfsonderdelen en vestigingen. Met BI kunnen bedrijven op basis van de laatste informatie de dagelijkse operatie monitoren en processen bijsturen, zoals het aanpassen van de planning of het opschalen van medewerkers en materieel. Business intelligence maakt voor Baetsen per klant duidelijk in welke periode welke tonnages, tegen welke prijs zijn verwerkt. Zonder BI was dat inzicht er niet, wordt duidelijk. ‘In de oude situatie werd de omzet die we registreren in PieterBas doorgestuurd naar AFAS, maar dan uitsluitend op geaggregeerd niveau’, geeft hij als voorbeeld. De gerealiseerde omzet per vrachtauto of per kilometer haal je daar niet uit. We hadden daardoor bijvoorbeeld nog niet scherp in beeld wat de afzonderlijke onderdelen bijdragen aan de omzet en het rendement van de onderneming.’

Bijdragen aan de omzet en het rendement

Sillekens wijst op de successen die inmiddels met BI zijn geboekt. ‘Nu schotelt het systeem gebruikers panklare managementinformatie voor; per type afval, gekoppeld aan een afvalcode. Voor Baetsen Recycling dat met ongeveer veertig verschillende afvalcodes werkt, geeft dit een heel fijnmazig inzicht’, stelt Sillekens. ‘Daardoor hebben we nu per klant helder in beeld waar we de beste rendementen draaien en waar de pijnpunten zitten.’ Door de analyse van afvalstromen en de kosten en opbrengsten daarvan kan Baetsen Recycling bovendien veel beter sturen’, weet hij. ‘Daardoor wordt ook duidelijk welke klanten de afgesproken kwaliteit reststroom leveren en welke niet.’

Waste Insight werkt als één ICT-systeem

Waste Insight is het hybride ERP-systeem waarmee bedrijven in de Vlaamse en Nederlandse afvalindustrie organisatiebreed al hun processen digitaliseren en automatiseren, zowel de complete afvallogistiek als financials, CRM en HR. AFAS Software en PieterBas Automatisering namen ruim vijf jaar geleden het initiatief tot Waste Insight. De twee kernpartners hebben de afgelopen decennia hun sporen verdiend. AFAS met software voor het automatiseren van administratieve processen, HR en CRM. Met de software van kernpartner PieterBas automatiseren bedrijven in de afvalindustrie al drie decennia al hun logistieke afvalprocessen. Van plannen, het onderweg mobiel afhandelen van orders, onbemand wegen tot en met digitaal factureren. Waste Insight werkt als één ICT-systeem. Zo is er een centrale debiteuren- en verplichtingenadministratie. Chauffeurs die zichzelf in AFAS ziek melden zijn automatisch in PieterBas geblokkeerd. Alle koppelingen zijn gecertificeerd en worden elke 24 uur getest.

Meer weten?

Wilt u weten hoe Waste Insight werkt voor de Baetsen Groep? Bekijk dan hier de video of lees dan het klantverhaal Of neem contact op met Arjen Cornelisse, tel. (024) 3585820 of e-mail: acornelisse@waste-insight.nl Wilt u weten welke koplopers in de afvalindustrie al kozen voor Waste Insight? Kijk dan op de klantenpagina.

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x