Waste Insight
The hybrid ERP solution powered by AFAS software PieterBas Automatisering

Boek ‘Digitalisering in de afvalindustrie’: kosten besparen en omzet verhogen

14 december 2018
Partners & Relaties, Nieuws & agenda,
0 Reacties
Lancering boek 'Digitalisering in de afvalindustrie' Recycling 2018 recyclingvakbeurs digitalisering Paul van der Linde TLN Bol.com EBA TLN Waste Insight AFAS Software

Het ordermanagement altijd compleet en up-to-date, minder fouten en het mes in de papierberg. Dat zijn zo maar een paar voordelen van het digitaliseren van de operationele afvalprocessen. Digitaal plannen, digitaal rijden, digitaal wegen en digitaal administreren heeft een scala aan voordelen. Dit blijkt uit het recent gepubliceerde boek ‘Digitalisering in de afvalindustrie’. Digitalisering stroomlijnt afvalprocessen waardoor bedrijven efficiënter kunnen werken. Per saldo levert ze dat een kostenbesparing op. Omdat ze tegelijkertijd meer werk kunnen doen met dezelfde mensen stijgt hun omzet. En dat zonder extra investering.

>> Foto: Paul van der Linde van TLN (r) die het eerste exemplaar in ontvangst nam en auteur Marguerite Tachet na de lancering van het boek ‘Digitalisering in de afvalindustrie’. 

Digitaal plannen: efficiënter werken

Constant zicht op de orders die de planner heeft toegewezen aan de verschillende wagens. Dat is een van de voordelen van digitaal plannen. Behalve dat weet de planner ook steeds waar de wagens zijn en wat de status van de orders is. Door dat overzicht kan er efficiënter worden gepland en een spoedorder makkelijk worden uitgevoerd. Alle documenten gaan digitaal automatisch mee naar de wagen: de rittenstaat en de EBA (elektronische begeleidebrief afval). Gegevens als het gewicht worden automatisch uitgewisseld tussen de wagen en de backoffice, en direct aan de juiste order gekoppeld. Daarmee is het ordermanagement altijd compleet en -up-to-date. Door de centrale orderinvoer is bovendien de foutkans kleiner en vervalt het tijdrovende ‘verbeterwerk’.

Meer weten? Lees dan de post over het boek: digitaal plannen in de afvalindustrie.

Digitaal rijden: mes in papierberg 

Al het papier uit de cabine. Dat is een van de voordelen van digitaal rijden. De chauffeur voert orders onderweg uit met een tablet pf boordcomputer. Alle documenten, zoals de rittenstaat, EBA of weegbon worden digitaal uitgewisseld tussen de wagen de backoffice. Omdat het mes in de papierberg gaat, levert dat bedrijven een kostenbesparing op. Bovendien zijn de milieuvoordelen aanzienlijk. Zo sneuvelen er minder bomen. Ook dalen de transportkilometers en neemt de CO2-uitstoot af. Digitaal rijden draagt daarmee bij aan de duurzaamheidsdoelen van bedrijven in de afvalindustrie.

Meer weten? Lees dan de post over het boek: digitaal rijden met tablet of boordcomputer.

Digitaal wegen: service verbeteren

Sneller wegen. Dat is een van de voordelen van digitaal wegen op basis van de vooraanmelding met de EBA. Met als pluspunt dat de weegmeester tijd heeft om ander werk te doen, bijvoorbeeld als terreinacceptant. Behalve dat de weegmeester digitaal vrachten weegt, kunnen chauffeurs ook zelf onbemand wegen. Eigen chauffeurs gebruiken daarvoor een tablet of boordcomputer in de cabine. Chauffeurs van derden wegen onbemand met de Weegkiosk, een interactief scherm op een zuil of aan de muur. Daarmee biedt onbemand wegen meerdere voordelen. Omdat de doorstroming op de weegbrug verbetert, zijn er minder wachtrijen. Bovendien kan er met de Weegkiosk ook na sluitingstijd worden gewogen. Per saldo kunnen bedrijven in de afvalindustrie daardoor hun service aan klanten verbeteren. 

Meer weten? Lees dan de post over het boek: bemand en onbemand digitaal wegen.

Digitaal administreren: minder kans op fouten

Minder kans op fouten omdat gegevens niet meer opnieuw ingevoerd hoeven te worden. Dat is een van de voordelen van digitaal administreren. Weeggegevens staan direct na het wegen klaar om digitaal te factureren. Afvalinzamelaars en -verwerkers kunnen daardoor vaker facturen. Omdat nota’s daardoor eerder de deur uit gaan, worden ze sneller betaald. Elke aangemaakte factuur is direct beschikbaar als een openstaande post in de debiteurenbewaking. Behalve dat bedrijven hierdoor constant zicht hebben op hun openstaande posten, heeft actief debiteurenbeheer ook een positief effect op de cashflow en daarmee op het bedrijfsresultaat. 

Meer weten? Lees dan de post over het boek: digitaal administreren en factureren.

Waste Insight werkt als één ICT-systeem

Waste Insight is het hybride ERP-systeem waarmee bedrijven in de Vlaamse en Nederlandse afvalindustrie organisatiebreed al hun processen digitaliseren en automatiseren, zowel de complete afvallogistiek als financials, CRM en HR. Kernpartners AFAS Software en PieterBas Automatisering hebben de afgelopen decennia hun sporen verdiend. AFAS met software voor het automatiseren van administratieve processen, HR en CRM. Met de software van kernpartner PieterBas automatiseren bedrijven in de afvalindustrie al drie decennia al hun logistieke afvalprocessen. Van plannen, het onderweg mobiel afhandelen van orders, onbemand wegen tot en met digitaal factureren. Waste Insight werkt als één ICT-systeem. Zo is er een centrale debiteuren- en verplichtingenadministratie. Ook zijn chauffeurs die zichzelf in AFAS ziekmelden automatisch in PieterBas geblokkeerd. Alle koppelingen zijn gecertificeerd en worden elke 24 uur getest.

Uitgegeven bij Bol.com

‘Digitalisering in de afvalindustrie’ beschrijft wat bedrijven in de afvalindustrie kunnen digitaliseren en hoe dat in de praktijk werkt. Ook belicht het boek wat de voordelen zijn voor de mensen die er dagelijks mee werken, waaronder de planner, chauffeur, weegmeester en administrateur. Auteur @B2Bjournalist en techblogger bundelde voor het boek de posts die zij schreeft voor het blog  van PieterBas, samen met AFAS kernpartner van Waste Insight. ‘Digitalisering in de afvalindustrie’ is te koop bij Bol.com. Klik hier om te bestellen.

Digitaal plannen digitaal rijden digitaal wegen digitaal factureren boek 'Digitalisering in de afvalindustrie' Bol.com Paul van der Linde TLN EBA PieterBas Automatisering AFAS Software Waste Insight
Opnames op de planning bij Swartjes Transport voor de vlog die voor de lancering van het boek werd gemaakt. 

Meer weten?

Wilt u ook weten welke mogelijkheden Waste Insight biedt? Kijk dan op www.wasteinsight.nl of neem dan contact op met Arjen Cornelisse, tel. (024) 3585820 of e-mail: acornelisse@waste-insight.nl  

Of volg Waste Insight op Twitter of LinkedIn en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen.

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x