Waste Insight
The hybrid ERP solution powered by AFAS software PieterBas Automatisering

Boordcomputer bespaart de afvalindustrie tijd, werk en kosten

16 augustus 2016
Waste,
0 Reacties
Boordcomputer kosten besparen afvalindustrie Waste Insight PieterBas Automatisering AFAS Software

Minder handling en efficiënter werken. Dat zijn twee van de belangrijkste voordelen van het gebruik van boordcomputer bij de afvalinzameling. Data wordt real time geregistreerd waardoor bedrijven op kosten kunnen sturen. Ook is met een boordcomputer steeds bekend hoeveel containers op een route zijn opgehaald en hoe lang dat duurde. Omdat er daardoor efficiënter wordt gepland, kunnen bedrijven met hetzelfde wagenpark meer werk doen.

Minder handling en efficiënter werken

Met de boordcomputer wordt de hele order digitaal afgehandeld, inclusief rij- en rusttijden en al dan niet met een actuele koppeling met afvalsoftware zoals die van PieterBas. Dat scheelt tijd en maakt het werken makkelijker. Ook is er minder handling. Per saldo kunnen bedrijven daardoor een efficiëntieslag maken. Alles gaat digitaal, zoals de communicatie met de chauffeur en alle benodigde formulieren, waaronder het elektronische geleidebiljet afval (EBA). Door het uitwisselen van data, worden ook alle aanvullende gegevens die de chauffeur eerder op de opdrachtbon schreef automatisch in de administratie verwerkt. Met de boordcomputer is ook bekend hoeveel containers op een route zijn opgehaald, hoe lang het duurde voordat ze zijn geleegd en wat de stoptijden waren. Dat is belangrijk voor een efficiënte planning. Het wordt daardoor mogelijk  om meer werk te doen met dezelfde auto’s of hetzelfde werk te doen met minder auto’s.

Kosten besparen

Doordat met de boordcomputer steeds inzicht is in alle actuele gegevens, waaronder ook het aantal gereden kilometers en daadwerkelijk gewerkte uren, kunnen bedrijven op kosten besparen. Alle uren worden automatisch geregistreerd, getoetst aan de beweging van de auto en conform de CAO verrekend. Voor een bedrijf met 100 auto’s kan dat per saldo een winst opleveren van 8 tot 24 uur per dag oftewel drie fte. Het registreren van uren draagt bovendien ook bij aan efficiënter onderhoud. Er is exact bekend hoeveel een wagen heeft gereden, wanneer en welk onderhoud nodig is. Dat voorkomt onnodige onvoorziene uitval waardoor de planning niet onder druk komt te staan en er extra – duur – personeel moet worden ingezet. Behalve dat is er steeds direct inzicht in brandstofverbruik waardoor bedrijven zo ook op kosten kunnen sturen bijvoorbeeld door de rijstijl te verbeteren en het brandstofverbruik afneemt. Omdat alle data real time wordt verwerkt, omt er automatisch een alert binnen als er iets niet klopt, bijvoorbeeld als een chauffeur naar de garage gaat en vergeet de boordcomputer af te melden of als rijtijden elkaar overlappen. Omdat dit eenvoudig kan worden aangepast, kunnen tijdrovende controles, terugkoppelingen en wijzigingen achterwege blijven.

Service verlenen

Omdat door het uitwisselen van real time data alle gegevens direct actueel beschikbaar zijn, kunnen bedrijven ook snel antwoord geven op vragen van klanten. Zo kan direct worden verteld hoe lang het nog duurt voor een container geleegd wordt. Bovendien kan door de digitale communicatie sneller worden ingespeeld op vragen van klanten. Een spoedklus kan zo even snel door de auto om de hoek uitgevoerd worden omdat deze de vereiste vrachtdocumenten digitaal toegestuurd krijgt.

Boordcomputer draagt bij aan duurzaamheidsdoelen

Bij het digitaliseren van processen met de boordcomputer wordt papier, zoals het geleidebiljet, vervangen door digitale informatie. Dat scheelt papier en spaart bomen. Ook daalt het aantal gereden kilometers substantieel waardoor de CO2-uitstoot afneemt. Behalve dat de boordcomputer daarmee bijdraagt aan de duurzaamheidsdoelen van bedrijven kan het mes in de papierberg waardoor per saldo de kosten nog verder afnemen.

Waste Insight werkt als één ICT-systeem

De boordcomputer is de schakel tussen de cabine en de backoffice. De chauffeur handelt er onderweg orders mee af en weegt er zelf vrachten mee. Het gewicht wordt daarna doorgeschoten naar de backoffice van PieterBas en staat direct klaar om te factureren. Daarna wordt de nota automatisch door gezet naar AFAS waar het debiteurenbeheer is gecentraliseerd. AFAS en PieterBas Automatisering zijn samen kernpartners van Waste Insight. Ze namen bijna vijf jaar geleden het initiatief tot Waste Insight, het hybride ERP-systeem voor de afvalindustrie. De twee kernpartners hebben de afgelopen decennia hun sporen verdiend. AFAS met software voor het automatiseren van administratieve processen, HR en CRM. Met de software van kernpartner PieterBas automatiseren bedrijven in de afvalindustrie al drie decennia al hun logistieke afvalprocessen. Van plannen, het onderweg mobiel afhandelen van orders, onbemand wegen tot en met digitaal factureren. Waste Insight werkt als één ICT-systeem. Behalve een centraal debiteurenbeheer is er ook een verplichtingenadministratie. Ook worden chauffeurs die zichzelf in AFAS ziekmelden automatisch in PieterBas geblokkeerd. Alle koppelingen zijn gecertificeerd en worden elke 24 uur getest.

Meer weten?

Wilt u ook weten welke mogelijkheden Waste Insight biedt? Neem dan contact op met Arjen Cornelisse, tel. (024) 3585820 of e-mail: acornelisse@waste-insight.nl Wilt u weten welke koplopers in de afvalindustrie al kozen voor Waste Insight. Kijk dan op de klantenpagina.

Of blijf op de hoogte en volg Waste Insight op Twitter of LinkedIn.

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x