Waste Insight
The hybrid ERP solution powered by AFAS software PieterBas Automatisering

De meest gestelde vragen over de AVG in de afvalindustrie (1): mag een afvalpas zonder Diftar?

7 maart 2019
Regelgeving & Standaards,
0 Reacties
Afvalpas privacy advocaat Monique Hennekens gastblogger Waste Insight AFAS PieterBas AutomatiseringAVG

Nog een paar maanden en de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) is een jaar oud. Privacy-advocaat Monique Hennekens krijgt nog steeds veel vragen over de privacywetgeving. Vooral ook uit de afvalindustrie. Aanleiding voor haar om antwoorden te geven op de meest gestelde vragen. In deel 1: mag een adresgebonden afvalpas nog wel als er geen vorm van Diftar is?

Hebt u ook een vraag aan Monique Hennekens?
Stel die dan onder bij de reacties . Misschien vindt u uw vraag dan wel wel terug in de herdruk van ‘Privacy in de afvalindustrie’ waar Monique nu aan werkt.

Mag een adresgebonden afvalpas zonder Diftar?

‘Ja, gemeenten mogen burgers een adresgebonden afvalpas geven als zij daar in ieder geval een grondslag en een welbepaald doel voor hebben. Ook moet de gemeente voldoen aan de andere eisen die de AVG stelt. Iedere gemeente heeft op grond van de wet de taak om het huishoudelijk afval van haar inwoners in te zamelen. Als het voor een goede vervulling van die taak noodzakelijk is om persoonsgegevens te verwerken, dan mag dat. Denk bij persoonsgegevens aan adresgegevens en het nummer van een afvalpas dat is gekoppeld aan een adres. In de Arnhemse afvalpaszaak heeft de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) geoordeeld dat het aanmaken en beheren van adresgebonden afvalpassen om de ondergrondse containers te openen kan passen binnen de vervulling van de publieke taak. Bijvoorbeeld als de gemeente als doel heeft om afvaltoerisme te voorkomen.’

Zijn andere doelen dan Diftar mogelijk?

‘Zonder welbepaald en uitdrukkelijk omschreven doel mogen geen persoonsgegevens worden verwerkt. Dat doel kan ook wat anders zijn dan Diftar. Niet alleen het voorkomen van afvaltoerisme, maar ook het voorkomen van stortingen van bedrijven of routeoptimalisatie door middel van whitelists of blacklists zouden gerechtvaardigde doelen kunnen zijn om adresgebonden afvalpassen te gebruiken. De doelen moeten zijn bepaald vóór de verwerking van de persoonsgegevens, dus voordat de persoonsgegevens met de afvalpas worden verwerkt. De doelen moeten ook zijn opgenomen in het register van verwerkingsactiviteiten. De inwoners die een afvalpas krijgen, moeten ook op voorhand worden geïnformeerd over de verwerking van hun persoonsgegevens met die afvalpas. In die informatie moet onder meer zijn opgenomen welke doelen de gemeente heeft bij die verwerking.’

‘Mogen gemeenten meer gegevens verwerken dan noodzakelijk?’

‘Nee, gemeenten mogen niet meer gegevens verwerken dan noodzakelijk om de gestelde doelen te bereiken. Zo mag bijvoorbeeld het tijdstip dat de container met de afvalpas wordt geopend niet worden verwerkt als het doel routeoptimalisatie is. Behalve dat gelden nog andere vereisten uit de AVG, zoals de beveiliging van de persoonsgegevens en het vernietigen van de gegevens als deze niet meer nodig zijn. ‘

Meer weten? Lees dan ook de blogposts die Monique eerder al schreef:
Persoonsgegevens verwerken met een afvalpas: wat is de grondslag?
Afvalpas? Leg eerst de doeleinden vast!
Nieuwe privacyregelgeving: documentatieplicht
Privacy en de afvalpas: informatieplicht

Monique Hennekens

monique-hennekens-hekkelman-advocaten-privacywetgeving-waste-insight-blog-nvrd-seminar

Dit is deel 1 uit een serie met de meest gestelde vragen over de AVG in de afvalindustrie. Deel twee gaat over: wat kan een klantenservice doen als burgers vragen om een kopie van hun persoonsgegevens?

Monique Hennekens is privacy-advocaat bij Hekkelman Advocaten, gespecialiseerd in privacy en gastblogger van Waste Insight. Haar blogposts zijn gebundeld in een whitepaper. Die kunt u hier downloaden. Ook is Monique auteur van Privacy in de afvalindustrie’, te bestellen bij Bol.com.

Wilt u meer weten over privacy in de afvalindustrie? Neem dan contact op met Monique Hennekens. Klik op deze link voor haar gegevens. Of blijf op de hoogte en volg Waste Insight op Twitter of LinkedIn.

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties