Waste Insight
The hybrid ERP solution powered by AFAS software PieterBas Automatisering

Digitaal wegen draagt bij aan verbetering cashflow en duurzaamheidsdoelen afvalindustrie

29 mei 2019
Waste, Financials,
0 Reacties
Digitalisering in de afvalindustrie digitaal wegen onbemand wegen Waste Insight AFAS Software PieterBas Automatisering

Sneller wegen waardoor de wachtrijen voor de weegbrug afnemen en er meer vrachten op een dag kunnen worden gewogen. Het zijn voordelen als de weegmeester digitaal weegt of de chauffeurs zelf wegen met een tablet.  Direct na het wegen wordt de weegbon digitaal verstuurd en de weeggegevens aan de order gekoppeld. Omdat een opdracht daardoor gelijk klaar staat om te factureren, kunnen nota’s eerder de deur uit en worden ze sneller betaald. Bovendien kan het mes in de papierberg. Digitaal wegen draagt daarmee zowel bij aan verbetering van de cashflow als aan de duurzaamheidsdoelen van bedrijven. Het boek ‘Digitalisering in de afvalindustrie’ belicht wat de mogelijkheden zijn om digitaal te plannen, orders uit te voeren, te wegen en te factureren. Het Waste Insight-blog vat de hoofdstukken in een tweeluik samen. Dit tweede deel gaat over digitaal wegen en factureren.

Lees ook deel 1 over digitaal plannen en digitaal rijden: 
Digitalisering in de afvalindustrie: kosten besparen en hogere omzet halen zonder extra investering

Voordelen voor weegmeester en chauffeur

Het complete weegproces is bij digitaal wegen geautomatiseerd. Na elke weging wordt het gewicht automatisch in het systeem vastgelegd en gemaild naar alle betrokken partijen in de afvalketen. Bij bemand digitaal wegen, weegt de weegmeester de vracht met één druk op de knop. Bij onbemand wegen weegt de chauffeur met een app op zijn tablet. Derde chauffeurs wegen zelf de vracht op een interactief scherm aan de muur of in een zuil. In de praktijk wordt dat onder meer gebruikt zodat chauffeurs buiten openingstijden kunnen wegen. Door digitaal te wegen, verloopt het weegproces gestroomlijnd, volgens een vaste opzet. Alle gegevens van een order staan al in het systeem, zowel van de eigen wagens als van derden. Dat scheelt werk, bijvoorbeeld om het kenteken of het product in te tikken.

Lees ook: meest gestelde vragen over digitaal wegen (bemand en onbemand).

Nota eerder betaald

Vrachten worden vooraf digitaal aangemeld met de EBA, de elektronische begeleidingsbrief afval. Behalve dat wegen daardoor nog sneller gaat, weet de  weegmeester ook welke wagens er die dag komen wegen. Hij heeft  daardoor een beter zicht op het werk. Bovendien scheelt digitaal wegen werk waardoor de weegmeester ook andere kan werkzaamheden doen, zoals het accepteren van een gestorte vracht. Ook op kantoor is er minder handling omdat het gewicht direct na de weging automatisch aan een order wordt gekoppeld. Die staat ook gelijk klaar om te factureren. Bedrijven kunnen daardoor vaker factureren en krijgen eerder betaald. Per saldo draagt dat bij aan verbetering van de cashflow. Een voordeel is ook dat alle documenten zijn gedigitaliseerd waardoor het mes in de papierberg kan. Er sneuvelen minder bomen, het aantal gereden transportkilometers neemt af en de CO2-uitstoot daalt. Mede daardoor draagt digitaal wegen ook bij aan de duurzaamheidsdoelen van bedrijven.

Lees ook: onverwachts voordeel van digitaal wegen: facturen worden eerder betaald.

Waste Insight werkt als één ICT-systeem

Waste Insight is het hybride ERP-systeem waarmee bedrijven in de Vlaamse en Nederlandse afvalindustrie organisatiebreed al hun processen digitaliseren en automatiseren, zowel de complete afvallogistiek als financials, CRM en HR. AFAS Software en PieterBas Automatisering namen bijna vijf jaar geleden het initiatief tot Waste Insight. De twee kernpartners hebben de afgelopen decennia hun sporen verdiend. AFAS met software voor het automatiseren van administratieve processen, HR en CRM. Met de software van kernpartner PieterBas automatiseren bedrijven in de afvalindustrie al drie decennia al hun logistieke afvalprocessen. Van plannen, het onderweg mobiel afhandelen van orders, onbemand wegen tot en met digitaal factureren. Waste Insight werkt als één ICT-systeem. Zo is er een centrale debiteuren- en verplichtingenadministratie. Chauffeurs die zichzelf in AFAS ziekmelden zijn automatisch in PieterBas geblokkeerd. Alle koppelingen zijn gecertificeerd en worden elke 24 uur getest.

Meer weten?

Facturen eerder betaald krijgen is een onverwachts voordeel van digitaal wegen, berichtte het PieterBas-blog eerder al. Deze en andere posts over digitalisering in de afvalindustrie zijn ontleend aan het gelijknamige boek van B2Bjournalist en techblogger Marguerite Tachet,. Ze beschrijft wat bedrijven in de afvalindustrie kunnen digitaliseren en hoe dat in de praktijk werkt. Ook belicht de auteur in het boek wat de voordelen zijn voor de mensen die er dagelijks mee werken, waaronder de planner, chauffeur, weegmeester en administrateur. Het boek is te koop bij Bol.com. Klik hier om te bestellen.

Wilt u weten hoe u operationele afvalprocessen kunt digitaliseren? Neem dan contact op met Arjen Cornelisse, tel. (024) 3585820, e-mail: acornelisse@waste-insight.nl Of blijf op de hoogte en volg Waste Insight op Twitter of LinkedIn.

 

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x