Waste Insight
The hybrid ERP solution powered by AFAS software PieterBas Automatisering

Digitaal wegen: efficiënter werken en tegelijkertijd kosten besparen

7 augustus 2019
Waste,
0 Reacties
Sander van der Lelij weegmeester VLK digitaal wegen onbemand wegen Weegkiosk Waste Insight PieterBas Automatisering AFAS Software

Het weegproces stroomlijnen om efficiënter te werken en tegelijkertijd kosten te besparen. Het zijn voordelen van digitaal wegen, zowel bemand door de weegmeester als onbemand door de chauffeur. Ook gaat het wegen sneller waardoor de wachtrijen voor de weegbrug afnemen. Omdat chauffeurs ook onbemand buiten openingstijden wegen, kunnen afvalinzamelaars en -verwerker klanten bovendien een betere service bieden. Direct na het wegen staan in het systeem de weeggegevens klaar staan om te factureren. Nota’s kunnen daardoor eerder de deur uit en worden zo sneller worden betaald. Per saldo heeft digitaal wegen daardoor een positief effect op de cashflow.

>> Foto: weegmeester Sander van VLK Recycling weegt vrachten met de spreekwoordelijk druk op de knop. Eigen chauffeurs, waaronder ook Nico, wegen vrachten onbemand op hun tablet.

Voordelen digitaal wegen

Vrachten worden vooraf aangemeld met de EBA – de elektronische begeleidingsbrief afval. De weegmeester weegt op de weegbrug met de spreekwoordelijk druk op de knop. Chauffeurs wegen zelf met een tablet in hun cabine of de Weegkiosk, een interactief scherm op een zuil. Na elke weging wordt het gewicht in het systeem automatisch aan de order gekoppeld en gemaild naar alle betrokken partijen in de afvalketen. Omdat alle gegevens al in het systeem staan, is er op kantoor minder handling, bijvoorbeeld om weggegevens in te voeren.  Voor de weegmeester is het een voordeel dat digitaal wegen werk scheelt waardoor hij ook andere kan werkzaamheden kan doen, zoals het accepteren van een gestorte vracht. Chauffeurs hebben minder papier- en schrijfwerk waardoor de foutkans afneemt. Omdat de Weegkiosk ook de mogelijkheid biedt om na openingstijd te wegen, kunnen bedrijven hun service aan klanten verbeteren. Een pluspunt is ook dat alle documenten zijn gedigitaliseerd waardoor het mes in de papierberg kan. Er sneuvelen er minder bomen, neemt het aantal gereden transportkilometers af en daalt de CO2-uitstoot. Mede daardoor draagt digitaal wegen ook bij aan de duurzaamheidsdoelen van bedrijven.

Meer weten? Lees dan ook: de weegmeester gaat met de EBA digitaal op het blog van PieterBas Automatisering, samen met AFAS Software kernpartner van Waste Insight.

Buiten openingstijden wegen

Eigen en derden chauffeurs die zelf onbemand vrachten wegen, ook als de weegbrug is gesloten. Dat kan met de Weegkiosk, een zuil met een interactief scherm. Omdat vrachten vooraf digitaal worden aangemeld met de EBA gaat het wegen makkelijk en snel. Een dure weegautomaat is niet meer nodig: met een paar handelingen op de tablet is de vracht gewogen. Direct daarna stuurt de Weegkiosk de weegbon digitaal naar de aanbieder waarvoor de chauffeur rijdt. Ook staat de weging gelijk klaar voor facturering. Dat de Weegkiosk in een behoeft voorziet, blijkt in de praktijk. Inmiddels tekenden toonaangevende marktspeler voor deze manier van onbemand wegen, waaronder ook de Waste Insight-klanten Zandrecycling Nederland en de Baetsen Groep waar chauffeur vrachten wegen op een touchscreen. Eigen chauffeurs tikken daarvoor op het scherm het kenteken in. Externe chauffeurs gebruiken een weegpas. De Weegkiosk heeft een groot voordeel. Andere partijen kunnen komen laden en lossen zonder dat daarvoor een papieren geleidebiljet nodig is. Daardoor kunnen chauffeurs altijd onbemand wegen, al dan niet in combinatie met bemand wegen Alle wegingen worden door het weeghuis gevalideerd, een standaard functie in de PieterBas-software, samen met AFAS Software kernpartner van Waste Insight. De Weegkiosk is geschikt voor zowel inzamelaars van bedrijfsafval als van huishoudelijk afval. Zo wegen chauffeurs wegen op het afvalbrengstation van de gemeente Amstelveen zelf de vrachten op een interactief scherm met een digitale pas. De complete registratie en de bijbehorende facturatie wordt helemaal geautomatiseerd afgehandeld. Behalve dat het weegproces daardoor sneller gaat, staat een vracht ook direct klaar voor facturatie. Omdat afvalinzamelaars en -verwerkers daardoor eerder kunnen factureren, worden nota’s sneller betaald. Per saldo draagt digitaal wegen daarmee bij aan verbetering van de cashflow.

Meer weten? Lees dan ook: Amstelveen weegt vrachten op milieustraat sneller met Weegkiosk.

Waste Insight werkt als één ICT-systeem

Waste Insight is het hybride ERP-systeem waarmee bedrijven in de Vlaamse en Nederlandse afvalindustrie organisatiebreed al hun processen digitaliseren en automatiseren, zowel de complete afvallogistiek als financials, CRM en HR. AFAS Software en PieterBas Automatisering namen bijna vijf jaar geleden het initiatief tot Waste Insight. De twee kernpartners hebben de afgelopen decennia hun sporen verdiend. AFAS met software voor het automatiseren van administratieve processen, HR en CRM. Met de software van kernpartner PieterBas automatiseren bedrijven in de afvalindustrie al drie decennia al hun logistieke afvalprocessen. Van plannen, het onderweg mobiel afhandelen van orders, onbemand wegen tot en met digitaal factureren. Waste Insight werkt als één ICT-systeem. Zo is er een centrale debiteuren- en verplichtingenadministratie. Chauffeurs die zichzelf in AFAS ziekmelden zijn automatisch in PieterBas geblokkeerd. Alle koppelingen zijn gecertificeerd en worden elke 24 uur getest.

Meer weten?

Bekijk dan de video hieronder of lees de posts:
Meest gestelde vragen over digitaal wegen (bemand en onbemand)
Tweeluik over digitalisering in de afvalindustrie: efficiënter werken en kosten besparen

Wilt u weten hoe u al uw processen kunt digitaliseren: van de complete afvallogistiek, tot CRM, HR en financials? Neem dan contact op met Arjen Cornelisse, tel. (024) 3585820, e-mail: acornelisse@waste-insight.nl Of blijf op de hoogte en volg Waste Insight op Twitter of LinkedIn.

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x