Waste Insight
The hybrid ERP solution powered by AFAS software PieterBas Automatisering

Digitalisering in de afvalindustrie: kosten besparen en hogere omzet halen zonder extra investering

21 februari 2019
Waste,
0 Reacties
De digitale planner Digitaliserin in de afvalindustrie standaard afvalsoftwar PieterBas Automatisering AFAS Software Waste Insight

Efficiënter werken, kosten besparen, het mes in de papierberg en klanten een betere service bieden. Het zijn redenen waarom afvalinzamelaars en –verwerkers processen digitaliseren. Het boek ‘Digitalisering in de afvalindustrie’ belicht wat de mogelijkheden zijn om digitaal te plannen, orders uit te voeren, te wegen en te factureren. Het Waste Insight-blog vat de hoofdstukken in een tweeluik samen. Dit eerste deel gaat over digitaal plannen en digitaal rijden. Deel 2 over digitaal wegen en factureren.

Lees ook deel 2 over digitaal wegen en digitaal factureren:
Digitalisering in de afvalindustrie: digitaal wegen draagt bij aan verbetering cashflow en duurzaamheidsdoelen afvalindustrie.

Alle processen digitaliseren

Bedrijven in de afvalindustrie kunnen al hun processen digitaliseren: van het aannemen van orders tot en met facturatie. Alle bijbehorende documenten, zoals de weegbon en factuur, worden gedigitaliseerd. Of data wordt automatisch verstuurd en ingelezen door het systeem van de ontvanger. Sneller en makkelijker werken is een belangrijk voordeel van digitalisering. Daardoor kunnen bedrijven meer doen met dezelfde mensen. Dat levert ze een kostenbesparing terwijl dat tegelijkertijd een hogere omzet halen. Bedrijven in de afvalindustrie kunnen daardoor groeien zonder extra investeringen. Andere voordelen van digitalisering zijn het optimaliseren van operationele bedrijfsprocessen en kwaliteitsverbetering waardoor er minder kans is op fouten. Ook kunnen bedrijven flexibeler plannen en zo spoedklussen snel uitvoeren. Ook kan ook het serviceniveau omhoog. Informatie is direct beschikbaar waardoor er gelijk antwoord kan worden gegeven op een klantvraag. Bovendien heeft digitalisering ook milieuvoordelen: het mes kan in de papierberg, de transportkilometers nemen af en de CO2-uitstoot daalt. Mede daardoor draagt het bij aan de duurzaamheidsdoelen van bedrijven.

Meer weten? Lees dan: ‘Wat is digitalisering in de afvalindustrie?’

Digitaal plannen

Digitaal plannen begint bij de orderinvoer. Klanten melden zelf een opdracht aan op een online platform die de order automatisch doorzet naar het planningssysteem. Daarna kan de planner ze inplannen en met drag & drop aan de wagens toewijzen. Opdrachten gaan daarna digitaal naar de tablet of boordcomputer van de chauffeur. Tussentijds kan de planner verandering in een order direct doorvoeren of een spoedklus snel inplannen. Bedrijven kunnen klanten daardoor een betere service bieden. Digitaal plannen geeft ook rust op de planning. De planner kan makkelijker met de chauffeurs communiceren en heeft een beter overzicht over de auto’s en de status van de orders. Op kantoor vervalt door digitaal plannen een hoop werk. Het scheelt uitzoekwerk en documenten hoeven niet meer voor de chauffeur te worden geprint. Bovendien wordt data gedurende de dag automatisch uitgewisseld en in het systeem direct bij de juiste order opgeslagen. Ook als een chauffeur een situatiefoto heeft gemaakt die voor de administratie belangrijk is om correct te factureren. Gegevens en documenten worden altijd foutloos bij een order opgeslagen. Daardoor is de orderadministratie altijd compleet en up-to-date. Behalve dat is die informatie met één druk op de knop beschikbaar. Vragen van klanten kunnen daardoor direct worden beantwoord. Mede daardoor draagt digitalisering bij aan een hoger serviceniveau.

Meer weten? Lees dan: ‘Orders containers digitaal aannemen en plannen’.

Orders uitvoeren met tablet of boordcomputer

Geen papier meer in de cabine. Dat is een van de voordelen voor bedrijven in de afvalindustrie die digitaal rijden. De chauffeur handelt de order af op een tablet of een boordcomputer. Omdat er met digitaal rijden geen papier meer in de cabine is, hoeft hij niet meer alle documenten bij de juiste order te hebben. Ook kunnen documenten niet meer zoekraken. Een voordeel van digitaal rijden is ook dat de chauffeur minder schrijfwerk heeft. Zo hoeft hij een opmerking niet meer te noteren, bijvoorbeeld op het papieren geleidebiljet. Omdat tegelijkertijd alle gegevens direct aan de juiste order worden gekoppeld, is ook zijn administratie altijd up-to-date. Gegevens handmatig verweken, wordt daarmee overbodig. Dat werkt niet alleen zo veel makkelijker, de chauffeur hoeft aan het einde van de dag ook niet meer naar kantoor om zijn papierwerk in te leveren.

Meer weten? Lees dan: ‘Antwoorden op de meest gestelde vragen over digitaal rijden in de afvalindustrie’.

Waste Insight werkt als één ICT-systeem

Waste Insight is het hybride ERP-systeem waarmee bedrijven in de Vlaamse en Nederlandse afvalindustrie organisatiebreed al hun processen digitaliseren en automatiseren, zowel de complete afvallogistiek als financials, CRM en HR. AFAS Software en PieterBas Automatisering namen bijna vijf jaar geleden het initiatief tot Waste Insight. De twee kernpartners hebben de afgelopen decennia hun sporen verdiend. AFAS met software voor het automatiseren van administratieve processen, HR en CRM. Met de software van kernpartner PieterBas automatiseren bedrijven in de afvalindustrie al drie decennia al hun logistieke afvalprocessen. Van plannen, het onderweg mobiel afhandelen van orders, onbemand wegen tot en met digitaal factureren. Waste Insight werkt als één ICT-systeem. Zo is er een centrale debiteuren- en verplichtingenadministratie. Chauffeurs die zichzelf in AFAS ziekmelden zijn automatisch in PieterBas geblokkeerd. Alle koppelingen zijn gecertificeerd en worden elke 24 uur getest.

Meer weten?

‘Digitalisering in de afvalindustrie’ beschrijft wat bedrijven in de afvalindustrie kunnen digitaliseren en hoe dat in de praktijk werkt. Ook belicht het boek wat de voordelen zijn voor de mensen die er dagelijks mee werken, waaronder de planner, chauffeur, weegmeester en administrateur. Het boek is te koop bij Bol.com. Klik hier om te bestellen.

Wilt u weten hoe u operationele afvalprocessen kunt digitaliseren? Neem dan contact op met neem contact op met Arjen Cornelisse, tel. (024) 3585820, e-mail: acornelisse@waste-insight.nl Of blijf op de hoogte en volg Waste Insight op Twitter of LinkedIn.

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties