Waste Insight
The hybrid ERP solution powered by AFAS software PieterBas Automatisering

HR-analytics: data is het nieuwe goud (tips om te beginnen)

20 september 2018
HRM & payrolling,
0 Reacties
HR-analytics Data is het nieuwe goud Waste Insight AFAS Software PieterBas Automatisering

HR-analytics speelt onder bedrijven. Ruim eenderde wil in de nabije toekomst data verzamelen en analyseren. Dit blijkt uit onderzoek van de Tilburg University onder 185 HR-professionals. De vraag is alleen hoe beginnen bedrijven met HR-analytics?De website Inspireert Beter Ondernemen van Waste Insight-kernartner AFAS geeft een aantal praktische tips.
Meer weten? Lees dan de post op de AFAS-website: ‘Van data naar een betere organisatie: zo begin je met HR analytics‘.

1: Data verzamelen

De juiste data verzamelen. Dat is een van de pijlers onder HR-analytics. HR-consultant Gido van Puijenbroek aan onderscheidt drie manieren om data te verzamelen: ongestructureerd, hypothese-gedreven of gestructureerd. Bij ongestructureerd dat verzamelen is het gewoon een kwestie van beginnen, bijvoorbeeld omdat iemand in de organisatie het ziekteverzuim bijhoudt. Het is dan relatief makkelijk om in die data op zoek te gaan naar verbanden. Bij een hypothese-gedreven analyse is een vraag het uitgangspunt, bijvoorbeeld: na hoeveel maanden gaan werknemers op zoek naar een andere baan? Om daar een antwoord op te vinden, wordt in de beschikbare data naar informatie gezocht. Bij gestructureerd data verzamelen wordt gedurende een langere tijd een zo breed mogelijke dataset verzameld van aan HR-gerelateerde zaken, zoals personeelsverloop, promotietijd, wervingskosten en overwerkkosten. Bedrijfsvragen als ‘hoe optimaliseren we onze winst?’ worden beantwoord met analysevragen als ‘Wat hebben werknemers nodig om meer declarabele uren te maken?’

2: Gewoon beginnen

Op de lange termijn levert het gestructureerd verzamelen van data de meeste winst op. Desondanks is het geen goed idee om HR-analytics uit te stellen omdat er nog geen uitgebreide dataset beschikbaar is. Beginnen met een onderdeel van HR-analytics is de basis voor een gestructureerde aanpak. Klein beginnen heeft nog een voordeel: het voorkomt dat medewerkers worden overweldigd als ze HR-analytics direct organisatiebreed toepassen.

3: De juiste vraag

Het stellen van de juiste vraag is net zo belangrijk als het verzamelen van de juiste data. Doe dat niet alleen, maar overleg met de bedrijfstop over de doelstellingen. Gaat het om kostenverlaging? Analyseer dan de hoogste personeelskosten. Is dat bijvoorbeeld overwerk, dan kan het lonen om juist een extra personeelslid aan te nemen of om werkzaamheden te automatiseren. Het bestaande team hoeft dan minder dure overwerkuren te declareren.

4: De technologische aanpak

Vertrouwen op technologie is een andere belangrijke stap in het starten met HR-analytics. Data handmatig verwerken en analyseren kost niet alleen veel tijd, ook is de foutkans groter. eHRM-software kan data snel verwerken. Bedrijven krijgen daardoor realtime inzicht in hun organisatie, zoals een piek in personeelsverloop bij een afdeling als die net een nieuwe manager heeft.

Waste Insight werkt als één ICT-systeem

Waste Insight is het hybride ERP-systeem waarmee bedrijven in de Vlaamse en Nederlandse afvalindustrie organisatiebreed al hun processen digitaliseren en automatiseren, zowel de complete afvallogistiek als financials, CRM en HR. AFAS Software en PieterBas Automatisering namen bijna vijf jaar geleden het initiatief tot Waste Insight. De twee kernpartners hebben de afgelopen decennia hun sporen verdiend. AFAS met software voor het automatiseren van administratieve processen, HR en CRM. Met de software van kernpartner PieterBas automatiseren bedrijven in de afvalindustrie al drie decennia al hun logistieke afvalprocessen. Van plannen, het onderweg mobiel afhandelen van orders, onbemand wegen met de WeegApp tot en met digitaal factureren. Waste Insight werkt als één ICT-systeem. Zo is er een centrale debiteuren- en verplichtingenadministratie. Ook worden chauffeurs die zichzelf in AFAS ziekmelden automatisch in PieterBas geblokkeerd. Alle koppelingen zijn gecertificeerd en worden elke 24 uur getest.

Meer weten?

Meer weten over technische hulpmiddelen voor HR-professionals? Download dan de whitepaper met onderzoekzoeksresultaten. Wilt u weten welke mogelijkheden Waste Insight biedt? Neem dan contact op met Arjen Cornelisse, tel. (024) 3585820 of e-mail: acornelisse@waste-insight.nl 

Of blijf op de hoogte en volg Waste Insight op Twitter of LinkedIn.

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x