Waste Insight
The hybrid ERP solution powered by AFAS software PieterBas Automatisering

Nieuw besluit in de Arnhemse afvalpaszaak

4 augustus 2017
Regelgeving & Standaards, Geen onderdeel van een categorie,
0 Reacties
Afvalpas Arnhem Waste Insight privacy advocaat Monique Hennekens

Privacy-advocaat Monique Hennekens schreef in haar eerdere blogpost  over de ‘Arnhemse afvalpaszaak’ dat naar het oordeel van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) de gemeente Arnhem in strijd met de wet handelde. De AP handhaafde toen niet. Naar aanleiding van het bezwaar daartegen door de Arnhemse burger die om handhaving had verzocht heeft de AP alsnog een last onder dwangsom opgelegd aan de gemeente Arnhem. Wat is er gebeurd? Dat is de vraag die ze in deze tweede blogpost beantwoordt.


Monique Hennekens Hekkelman Advocaten gastblogger Waste Insight AFAS PieterBas Automatisering

Auteur Monique Hennekens is advocaat bij Hekkelman Advocaten. In een serie posts voor het Waste Insight-blog over privacy belicht ze voor de afvalindustrie de belangrijkste onderwerpen. Monique heeft ruime ervaring met het bijstaan van meerdere organisaties in privacy en IT-projecten. Op privacygebied adviseert zij over vraagstukken die betrekking hebben op zowel Nederlandse als Europese privacyregelgeving en geeft zij regelmatig cursussen en (in house) trainingen. Op IT-gebied  begeleidt zij zowel leveranciers als afnemers bij IT-projecten en bij het beoordelen of opstellen van contracten, zoals ERP (raam)overeenkomsten, hostingovereenkomsten, softwarelicenties en SLA’s.


Opslag stortgegevens

Volgens de AP is de opslag van stortgegevens op de ondergrondse containers in Arnhem in strijd met de Wet bescherming persoonsgegevens. De reden dat zij eerder niet handhaafde was omdat Arnhem vanaf 1 januari 2018 zou overgaan op een variabele afvalstoffenheffing. Inwoners  zouden dan per lediging moeten betalen (DIFTAR). De AP gaf aan dat in geval van DIFTAR de verwerking van stortgegevens op de containers noodzakelijk is en in overeenstemming met de privacyregels.

Nu toch handhaving

Op 1 augustus jl. heeft de AP alsnog een last onder dwangsom opgelegd aan de gemeente Arnhem. De Arnhemse burger die eerder om handhaving verzocht, heeft bezwaar gemaakt tegen het besluit van de AP om niet te handhaven. Daarop heeft de AP haar eerdere besluit heroverwogen. De gemeente heeft namelijk nog geen definitief besluit genomen om per 1 januari 2018 over te gaan op DIFTAR. Omdat daar geen zekerheid over bestaat heeft de AP alsnog een last onder dwangsom opgelegd. De gemeente zal op korte termijn moeten zorgen dat er geen stortgegevens meer op de ondergrondse containers worden opgeslagen. Inmiddels was de gemeente al bezig om de overtreding op te heffen. Zij heeft besloten om voorlopig alle containers open te zetten en te zoeken naar een oplossing die volledig in overeenstemming is met de privacyregels.

Mogen stortgegevens wel nog worden opgeslagen?

Zoals ik in mijn eerdere blogpost over de Arnhemse afvalzaak al schreef, zijn meerdere aspecten die de AP noemt relevant voor de hele afvalbranche. Zo heeft de AP geoordeeld dat het gebruik maken van een adresgebonden afvalpas mag als de gemeente daar een welbepaald doel voor heeft (zoals het voorkomen van afvaltoerisme) en voldoet aan de overige privacyvereisten (zoals de informatieplicht en beveiligingsplicht). Behalve dat zal de gemeente in geval van opslag of registratie van stortgegevens ook voor die verwerking een welbepaald doel moeten hebben, zoals bijvoorbeeld DIFTAR.

Wat nu?

Voor gemeenten die gebruik maken van adresgebonden afvalpassen, chips in minicontainers of andere verwerkingen van persoonsgegevens bij de afvalinzameling zijn twee punten belangrijk om te controleren. Voor welke doeleinden worden gegevens verwerkt en hoe worden de inwoners hierover geïnformeerd? Als de gemeente de afvalinzameling of de verwerking van gegevens heeft uitbesteed, is de gemeente ook verantwoordelijk voor de naleving van de privacyregelgeving. Het is verstandig om de privacyregels dan samen met de betrokken partijen op te pakken.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de het besluit van de AP, lees dan: AP legt gemeente Arnhem last onder dwangsom op voor gebruik afvalpas of lees de blog van Monique Hennekens over privacy en de Arnhemse afvalpas.  

Monique Hennekens is vaste gastblogger van Waste Insight. Lees hier haar eerdere posts over privacy in de afvalindustrie:
Persoonsgegevens verwerken in de afvalbranche, wat houdt dat in?
Afvalpas? Leg eerst de doeleinden vast!
Persoonsgegevens verwerken met een afvalpas: wat is de grondslag?
Privacy en de afvalpas: verwerk niet meer gegevens dan noodzakelijk
Privacy en de afvalpas: informatieplicht
Beveiliging persoonsgegevens in de afvalbranche
Meldplicht datalekken in de afvalbranche
Arnhemse afvalpaszaak: wat kan de afvalbranche ermee?  

Wilt u meer weten over privacy in de Nederlandse afvalindustrie? Neem dan contact op met Monique Hennekens. Klik op deze link voor haar gegevens. Of blijf op de hoogte en volg Waste Insight op Twitter of LinkedIn.

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x