Waste Insight
The hybrid ERP solution powered by AFAS software PieterBas Automatisering

Nieuwe recycle-richtlijnen Timmersmans stimuleren Europese circulaire economie

29 november 2015
Regelgeving & Standaards, Nieuws & agenda,
0 Reacties

Eurocommissaris Timmermans gaat  zes bestaande Europese richtlijnen voor de verwerking van afval en materialen aanpassen. Zijn plannen moeten er voor zorgen dat in Europa over vijftien jaar 65 procent van al het huishoudelijke afval wordt gerecycled en dat er een Europese kringloopeconomie komt. Vooral het storten van afval moet aan banden worden gelegd. Nu gaat nog 30 procent op de afvalberg; in 2030 mag dat nog maar 10 procent zijn.

De vandaag door Timmermans gepresenteerde plannen moeten het beleid in de verschillende lidstaten meer met elkaar in lijn brengen, bericht het Financieele Dagblad. Nu verschillen de recyclingpercentages van 5 tot 80 procent. Gemiddeld wordt in Europa ongeveer 40 procent van het huishoudelijk afval gerecycled.

Ketenbrede aanpak
Timmermans betrekt de hele afvalketen bij zijn plannen. Zo moet onder meer het hergebruik van afvalwater worden gestimuleerd, voedselverspilling worden verminderd en een strategie worden ontwikkeld om het probleem van plastic afval in de wereldzeeën aan te pakken. Onderdeel van de nieuwe beleidslijn is ook dat producenten van huishoudelijke apparaten en elektronica vaker kiezen voor duurzame materialen die opnieuw kunnen worden hergebruikt.

Europa maakt daarvoor zes miljard euro vrij. Overheden en bedrijven krijgen vijftien jaar de tijd om de gestelde doelen te halen. De huidige richtlijnen koersen voor huishoudelijk afval op 50 procent recycling tegen 2020. In de praktijk blijkt dit te hoog gegrepen omdat overheden en bedrijven hun afvalverwerking anders moeten organiseren.

De beoogde Europese kringloopeconomie moet niet alleen bijdragen aan een milieuvriendelijk klimaat. Het levert veel nieuwe banen op; door omvorming van de afvalketen zouden er in Europa 170.000 arbeidsplaatsen bij komen. Behalve dat kunnen bedrijven ook miljarden besparen. Trash is cash, zoals een EU-functionaris stelde. Alleen als door het inzamelen van 95 procent van de mobiele telefoons zijn producenten meer dan één miljard  aan materiaalkosten goedkoper uit.

Nederlands beleid
Nederland wil in 2020 driekwart van het huishoudelijk afval scheiden. Daarvoor zou de komende jaren het restafval moeten dalen van 250 kilo naar 100 kilo per inwoner. Om die doelstellingen te halen, moeten gemeenten hun recycling opvoeren van 50 naar 75 procent. Dit jaar kregen ze daarvoor één miljoen euro beschikbaar. Gemeenten kunnen dat geld gebruiken voor proefprojecten, bijvoorbeeld om meer afval te scheiden en opnieuw te gebruiken of om burgers te stimuleren hun afval nog meer gescheiden.

Reageer op dit artikel