Waste Insight
The hybrid ERP solution powered by AFAS software PieterBas Automatisering

Partijen vervuilde grond tijdens productie volgen en herleiden naar oorsprong (video)

9 januari 2019
Waste,
0 Reacties
Boskalis Dolman Waste Insight fracties grondstofstromen tracken tracen AFAS Software PieterBas Automatisering video

Partijen grondstoffen herleiden naar de oorspronkelijke afvalstromen. Die mogelijkheid biedt de standaard afvalsoftware van PieterBas Automatisering, samen met AFAS kernpartner van Waste Insight. ‘Deze zogeheten ‘productiemodule’ registreert de productie en actuele voorraden van afval-, productie- en grondstoffenstromen, zegt salesmanager Arjen Cornelisse. ‘Zowel de aan- en afvoer over de weegbrug als alle partijen op het terrein. Dit geeft composteerbedrijven, puinbrekers, grondbanken en grondreinigers continu een actueel overzicht van de voorraadposities en productiestatistieken. Door de ingebouwde tracking en tracing is de productiemodule bij uitstek ook geschikt voor Vlaamse bedrijven die Tracimat-conform puin inzamelen en verwerken tot granulaat.’ In een tweeluik belicht hij de mogelijkheden. Deel 1: grondbanken en -reinigers.

Vervuilde grond door reinigingsproces volgen

De productiemodule voorziet onder meer in de aan- en afvoer via de weegbrug  (inclusief klant en project van herkomst), het opboeken van afvalstoffen op interne voorraadlocaties, de registratie van het productieproces en het opboeken van geproduceerde voorraden. Behalve voor het aansturen van de productie komen deze cijfers ook van pas bij projectbegrotingen en nacalculaties. Grondbanken en -reinigers gebruiken de productiemodule ook voor het zorgvuldige tracking & tracing van partijen door de productie en keten heen. Partijen of delen daarvan krijgen tijdens het productieproces een uniek batchnummer. Die koppeling kan niet meer ongedaan worden gemaakt. Daardoor wordt vastgesteld wat er op verschillende momenten met een partij grond is gebeurd. Vervuilde grond kan bijvoorbeeld door het hele reinigingsproces worden gevolgd: van klant of leverancier, reiniging, opslag tot aan het opnieuw gebruiken van de schone grond.

Geen bewerkelijke excel-sheets bijhouden

Op de locatie in Schiedam gebruikt Boskalis Environmental de productiemodule onder meer om te bepalen welke partijen en hoeveel er op de locatie ligt. Het gaat om vrij accurate grondbepalingen, vertelt acceptant Lex van Dalen. ‘Hoeveel grond heb ik op dit moment op het terrein liggen, hoeveel grond kan ik nog verwerken en van welke klasse?’ Het bedrijf verwerkt op de locatie in Schiedam vijf typen vervuilde stromen die tot industriezand worden gereinigd. Na weging van een nieuwe vracht wordt het gewicht automatisch verwerkt in PieterBas. De bandwegers in de reinigingsinstallatie registreren tijdens de verwerking wat er aan zand en slib uit komt, legt hij uit. ‘Ook samengevoegde partijen en hun afvalstroomnummers worden in PieterBas vastgelegd. Op basis daarvan weten wij welke partijen er nog liggen, wat er is verwerkt en op welke dag. Daardoor kunnen we heel makkelijk alle partijen traceren. Met één druk op de knop weten we of de locatie vol ligt of dat er nog partijen bij kunnen.’

Boskalis Dolman Lex van Dalen PieterBas Automatisering

Lex van Dalen, Boskalis Environmental: ‘Met de productiemodule kunnen we makkelijk samengevoegde partijen vastleggen, inclusief de afvalstroomnummers. Daardoor is er constant zicht op de actuele status van de partijen zonder dat in bewerkelijke excelsheets bij te moeten houden.

Waste Insight werkt als één ICT-systeem

Waste Insight is het hybride ERP-systeem waarmee bedrijven in de Vlaamse en Nederlandse afvalindustrie organisatiebreed al hun processen digitaliseren en automatiseren, zowel de complete afvallogistiek als financials, CRM en HR. AFAS Software en PieterBas Automatisering namen ruim vijf jaar geleden het initiatief tot Waste Insight. De twee kernpartners hebben de afgelopen decennia hun sporen verdiend. AFAS met software voor het automatiseren van administratieve processen, HR en CRM. Met de software van kernpartner PieterBas automatiseren bedrijven in de afvalindustrie al drie decennia al hun logistieke afvalprocessen. Van plannen, het onderweg mobiel afhandelen van orders, onbemand wegen tot en met digitaal factureren. Waste Insight werkt als één ICT-systeem. Zo is er een centrale debiteuren- en verplichtingenadministratie. Chauffeurs die zichzelf in AFAS ziek melden zijn automatisch in PieterBas geblokkeerd. Alle koppelingen zijn gecertificeerd en worden elke 24 uur getest.

Meer weten?

Wilt u meer weten over het registreren van afval- en grondstoffenstromen? Bekijk dan de video hieronder of lees de post Met de productiemodule constant zicht op afval- en grondstoffenstromen. Wilt u weten hoe Waste Insight werkt voor de afvalindustrie? Lees dan de blogpost met de drie praktijkvoorbeelden. Of neem contact op met Arjen Cornelisse, tel. (024) 3585820 of e-mail: acornelisse@waste-insight.nl Wilt u weten welke koplopers in de afvalindustrie al kozen voor Waste Insight? Kijk dan op de klantenpagina.

Of blijf op de hoogte en volg Waste Insight op Twitter of LinkedIn.


0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x