Waste Insight
The hybrid ERP solution powered by AFAS software PieterBas Automatisering

Rob Schram, RMN: ‘digitalisering belangrijke pijler onder duurzame beleid

11 oktober 2019
Waste,
0 Reacties
RMN Rob Schram Waste Insight AFAS Software PieterBas Automatisering digitalisering duurzaamheid

Rob Schram is een fervent pleitbezorger van de circulaire economie. Zowel privé als directeur van de Reinigingsdienst Midden-Nederland zet hij zich daar enthousiast voor in. De afvalinzamelaar kan mede daardoor een scala aan ‘groene initiatieven’ op z’n conto bijschrijven, wordt duidelijk. En ook digitalisering speelt daarin een belangrijke rol. ‘Het draagt op meerdere fronten bij aan het duurzame beleid van de RMN’, aldus Schram.

>> Foto: RMN-directeur Rob Schram (r) nam vorig jaar op symbolische wijze 440 nieuwe zonnepanelen in ontvangst. Links op de foto wethouder Roy Luca van Zeist, een van de bij de RMN aangesloten gemeenten.

Alle documenten en data gedigitaliseerd

‘Alle documenten en data zijn gedigitaliseerd’, noemt de RMN-directeur als eerste. ‘Opdrachtbonnen gaan niet meer als papier met de chauffeur mee, maar worden rechtstreeks naar de boordcomputer gestuurd, inclusief de vrachtbrief. Ook andere documenten, zoals de urenstaat, zijn gedigitaliseerd. Omdat we daardoor de papierwinkel een halt toeroepen, sneuvelen er minder bomen en daalt het aantal transportkilometers. Behalve dat digitalisering daardoor bijdraagt bij aan onze duurzaamheidsdoelen besparen we ook nog eens kosten. Een ander voorbeeld is de chauffeur die via de boordcomputer met kantoor communiceert. Voor bijvoorbeeld een nieuwe opdracht hoeft hij dan niet meer naar kantoor – die gaat direct naar de boordcomputer. Dat scheelt zowel tijd als ook brandstof. Digitalisering biedt ons verder ook de mogelijkheid om rijgedrag te monitoren waardoor we daarover in gesprek kunnen met de chauffeur. Denk aan niet onnodig snel optrekken of veel remmen. We merken nu al in de praktijk dat de combinatie van monitoren en er over praten, resulteert in een betere rijstijl en daardoor in brandstofbesparing. Een bijkomend voordeel hiervan is ook dat er minder slijtage aan de motoren is waardoor het onderhoud afneemt en we ook daar op kosten besparen.’

De RMN – Reinigingsdienst Midden-Nederland – zamelt voor zes aangesloten gemeenten huis aan het huis het afval in en beheert twee recyclestations. Ook is de RMN verantwoordelijk voor straatreiniging, onkruidbestrijding, kolkenreiniging en gladheidbestrijding. De gemeentelijke inzamelaar koos in 2014 voor Waste Insight en heeft daarmee onder meer de operationele afvallogistiek en de financiële administratie gedigitaliseerd en geautomatiseerd.

RMN bouwt aan duurzaamheid

RMN bouwt hard aan duurzaamheid. Daar laat Schram geen onduidelijkheid over bestaan. Zo willen we in 2025 de helft van onze energie zelf opwekken. Daarvoor hebben we vorig jaar een tweede veld zonnepanelen aangelegd. Ook wordt het wagenpark steeds groener en vervangen we elektrische apparaten door milieuvriendelijke alternatieven, krijgen de kantoren- en terreinverlichting duurzame ledverlichting en maken we gebruik van nieuwe recyclingmogelijkheden. Er is bijvoorbeeld een nieuwe techniek om van koffie- en theebekers het waterdichte laagje te verwijderen, waardoor het overgebleven papier kan worden hergebruikt. We onderzoeken of we onze bekers apart kunnen inzamelen zodat ze niet meer bij het restafval hoeven. Allemaal mooie initiatieven’, aldus de RMN-directeur, ‘waarmee we kunnen bijdragen aan een duurzame, circulaire economie.’ De RMN heeft de ambitie om in 2050 circulair te zijn. ‘Samen met de zes gemeenten ontwikkelen we een regionale visie, formuleren we einddoelen en spreken we af hoe we die gaan realiseren. Momenteel werken we aan een stappenplan om de ambities gefaseerd te realiseren. Formeel heeft de RMN daar geen rol in. De betrokken gemeenten hebben elk hun eigen besluitvormingsprocessen. Maar wij hebben duurzaamheid en circulair denken en doen wel hoog in het vaandel staan. Daarom willen we dat proces stimuleren en positief aanjagen.’

Zelf ook steentje bijdragen

Rob Schram zet zich niet alleen als RMN-directeur in voor een duurzame en circulaire economie. Ook privé draagt hij z’n steentje bij. Zo scheidt hij bijna al z’n afval. ‘Daardoor heb ik nog amper restafval. Mijn minicontainer staat maar één keer per drie maanden aan de weg en zit dan niet helemaal vol.’ Ook in zijn aankoopgedrag let Schram op eventueel afval. ‘Zo gebruik ik in de supermarkt nooit plastic zakjes om groenten en fruit in te doen, maar neem ik mijn eigen netjes mee. Om voedselverspilling te voorkomen, koop ik alleen wat echt nodig is. Bij voorkeur in kartonnen verpakkingen en geen verpakte producten in een omverpakking. Behalve dat eet ik in verband met het dierenleed en de CO2-uitstoot steeds minder vlees. Als ik iets nodig heb voor mijn huis, kijk ik eerst op Marktplaats of ga ik naar de kringloop. En over mijn huis gesproken: op het dak liggen zonnepanelen. Daarmee wekken we voldoende stroom op voor ons hele huis én voor de volledig elektrisch aangedreven auto. We koken op inductie – dat gaat sneller waardoor er minder elektra nodig is. Verder hebben we een qooker zodat heet water niet eerst vanaf de ketel hoeft te komen. Ook ben ik een jaar of zes geleden begonnen om alleen maar elektrische apparaten te kopen met een dubbel A+-label. Wat ik nog niet doe, maar wel een mooi voorbeeld vind van de circulaire economie is een abonnement op een wasmachine en droger. Je koopt dan geen apparaat, maar betaalt voor het gebruik. Minder kopen heeft het grootste effect om te zorgen dat de afvalberg daadwerkelijk kleiner wordt.’

Waste Insight werkt als één ICT-systeem

Waste Insight is het hybride ERP-systeem waarmee bedrijven in de Vlaamse en Nederlandse afvalindustrie organisatiebreed al hun processen digitaliseren en automatiseren, zowel de complete afvallogistiek als financials, CRM en HR. AFAS Software en PieterBas Automatisering namen bijna vijf jaar geleden het initiatief tot Waste Insight. De twee kernpartners hebben de afgelopen decennia hun sporen verdiend. AFAS met software voor het automatiseren van administratieve processen, HR en CRM. Met de software van kernpartner PieterBas automatiseren bedrijven in de afvalindustrie al drie decennia al hun logistieke afvalprocessen. Van plannen, het onderweg mobiel afhandelen van orders, onbemand wegen tot en met digitaal factureren. Waste Insight werkt als één ICT-systeem. Zo is er een centrale debiteuren- en verplichtingenadministratie. Chauffeurs die zichzelf in AFAS ziekmelden zijn automatisch in PieterBas geblokkeerd. Alle koppelingen zijn gecertificeerd en worden elke 24 uur getest.

Meer weten?

Wilt u meer weten? Kijk dan op de website of lees het interview met Rob Schram op het blog Care4Circulair.

Wilt u weten hoe u al uw processen kunt digitaliseren en automatiseren met Waste Insight: van de complete afvallogistiek, tot CRM, HR en financials? Neem dan contact op met Arjen Cornelisse, tel. (024) 3585820, e-mail: acornelisse@waste-insight.nl Of blijf op de hoogte en volg Waste Insight op Twitter of LinkedIn.

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x