Waste Insight
The hybrid ERP solution powered by AFAS software PieterBas Automatisering

Swartjes Transport: kosten besparen en uitbreiden zonder extra personeel

15 november 2017
Klanten & projecten,
0 Reacties
Swartjes Transport tablet boordcomputer WeegApp mobiel werken PieterBas Automatisering

Snel en makkelijk werken met een kleine bezetting. Zowel op kantoor, de planning, weegbrug als de administratie. Dat kan Swartjes Transport met Waste Insight waardoor het familiebedrijf uit Nijmegen zowel kosten kan besparen als verder uitbreiden zonder extra personeel. Waste Insight is het hybride ERP-systeem voor de Nederlandse afvalindustrie. Swartjes heeft daarmee alle operationele en administratieve processen geautomatiseerd en gedigitaliseerd. Door de gecertificeerde koppelingen tussen kernpartners AFAS Software en PieterBas  Automatisering werkt Waste Insight als één bedrijfsbreed ICT-systeem. Ook bij een update of upgrade. Bedrijven hebben er geen omkijken naar en kosten voor het anders zo dure maatwerk.

Innovatieve koploper in het MKB

Swartjes is een van de meest innovatieve MKB-bedrijven in de Nederlandse afvalindustrie dat nieuwe technologieën snel vertaalt in praktische toepassingen. Zo ontwikkelde het bedrijf zelf een laadsysteem om kabel- en portaalarmcontainers in te zamelen met dezelfde wagen. Swartjes gaat er prat op nieuwe mogelijkheden in automatisering en digitalisering snel op te pikken. Zo ging het bedrijf bijvoorbeeld als een van de eerste rijden met de tablet-boordcomputer, inclusief digitale begeleidingsbrief. Ook speelde het bedrijf snel in op de digitale trend om de papieren weegbon, geleidebiljetten en facturen te vervangen voor digitale versies.

Kosten besparen en uitbreiden zonder extra personeel

Swartjes werkt op kantoor en de werf met een klein gedreven team dat kwaliteit en service hoog in het vaandel heeft. Om continu aan die hoge eisen te voldoen, ligt de focus op kosten besparen en efficiënter werken. Kosten bespaart het bedrijf door het mes in de papierberg te zetten. Dat scheelt onder meer de aankoop van papieren geleidebiljetten en weegbonnen. Ook een optimale cashflow is een belangrijk aandachtspunt. Swartjes werkt daaraan door een korte periode tussen uitvoering van de werkzaamheden en de betaling ervan. Ook is er een sterke focus op een effectief debiteurenbeleid.

Eén scherm voor mobiel afhandelen orders en onbemand wegen

Swartjes is sinds 2006 klant van PieterBas en sinds 2015 van Waste Insight. Alle logistieke processen voor de afvalinzameling en -verwerking zijn geautomatiseerd door PieterBas. De financiële administratie en salarisadministratie wordt volledig in AFAS gedaan. Orders worden direct vanuit de planning in PieterBas doorgezet naar de tablet-boordcomputer, inclusief alle digitale documenten zoals rittenlijsten en geleidebiljetten. De chauffeur kan vanuit één scherm alle taken uitvoeren: van start order, het binnenhalen van de digitale begeleidingsbrief op basis van de open standaard EBA (elektronisch geleidebiljet afval), het uitvoeren van de order, onbemand wegen tot en met het gereedmelden van de opdracht. De tablet-boordcomputer is volledig geïntegreerd met de backoffice van de PieterBas. De chauffeur krijgt z’n orders volautomatisch van de planning door. Die wordt op zijn beurt via status-updates continue op de hoogte gehouden van de voortgang.

Dagelijks factureren en nota’s eerder betaald

De chauffeur weegt de vracht zelf op zijn tablet. Het gewicht wordt direct na het wegen klaar gezet voor facturatie. Daardoor kan er dagelijks worden gefactureerd en worden nota’s eerder betaald. Swartjes gebruikt AFAS voor de salarisadministratie en de financiële administratie. Meerdere werkzaamheden zijn geautomatiseerd, zoals het verwerken van bankafschriften, het mailen van aanmaningen en het digitaal accorderen van inkoopfacturen. Daarmee komt veel handwerk te vervallen. Dat scheelt werk en tijd. Ook komt elke factuur die is verstuurd vanuit PieterBas, automatisch beschikbaar als een openstaande post in de debiteurenbewaking van AFAS. De openstaande nota is compleet in te zien, inclusief de daadwerkelijk verstuurde factuur in PDF en bijbehorende digitale weegbonnen. Het bedrijf kan ook de directe kosten, zoals een te verwachte factuur voor afvalverwerking, vanuit PieterBas in AFAS opnemen als een verplichting. Op deze manier is er altijd actueel inzicht in de bedrijfsresultaten.

Waste Insight: gecertificeerd hybride ERP-systeem

Waste Insight is het hybride ERP-systeem van kernpartners AFAS Software en PieterBas Automatisering om processen in de Nederlandse afvalindustrie te automatiseren en te digitaliseren. Door de gecertificeerde koppeling werkt Waste Insight als één bedrijfsbreed ICT-systeem. Bedrijven zijn er van verzekerd dat de koppeling altijd blijft werken, ook bij een update, upgrade of als er bijvoorbeeld functionaliteit wordt toegevoegd. Ze hebben er daardoor geen omkijken naar en ook geen kosten voor het anders zo dure maatwerk.

Meer weten?

Lees dan de business case van Swartjes Transport. Of neem contact op met Arjen Cornelisse, tel. (024) 3585820 of e-mail: acornelisse@waste-insight.nl. Hij kan u alles vertellen over de mogelijkheden van Waste Insight.

Of volg Waste Insight op Twitter of LinkedIn en blijft op de hoogte van alle ontwikkelingen.

Reageer op dit artikel