Waste Insight
The hybrid ERP solution powered by AFAS software PieterBas Automatisering

Tweeluik over digitalisering in de afvalindustrie: efficiënter werken en kosten besparen

20 juni 2019
Waste,
0 Reacties
Digitalisering in de afvalindustrie digitaal plannen digitaal rijden digitaal wegen digitaal factureren Marguerite Tachet PieterBas Automatisering AFAS Software

Rust op de planning, continu zicht op de status van orders, minder werk op kantoor, al het papierwerk uit de wagen, sneller wegen en facturen eerder betaald krijgen, Het is zo maar een greep uit de voordelen van digitalisering in de afvalindustrie. Digitalisering stroomlijnt de processen waardoor afvalinzamelaars en -verwerkers efficiënter kunnen werken en kosten besparen. Het boek ‘Digitalisering in de afvalindustrie’ belicht wat de mogelijkheden zijn om digitaal te plannen, orders uit te voeren, te wegen en te factureren. Dit blijkt uit een tweeluik dat het Waste Insight-blog samenvat.

Lees ook deel 1 over digitaal plannen en digitaal rijden:
Digitalisering in de afvalindustrie: kosten besparen en hogere omzet halen zonder extra investering

Lees ook deel 2 over digitaal wegen en factureren:
Digitaal wegen draagt bij aan verbetering cashflow en duurzaamheidsdoelen afvalindustrie

Orderadministratie altijd up-to-date

Verandering in een order direct doorvoeren of een spoedklus gelijk inplannen zodat de chauffeur de opdracht direct snel kan uitvoeren. Zo makkelijk gaat dat met digitaal plannen. Met als voordeel dat bedrijven klanten een betere service kunnen bieden. Behalve dat geeft digitaal plannen ook rust op de planning: de planner communiceert eenvoudig met de chauffeur en heeft een goed overzicht over de auto’s en de status van de orders. Het voordeel van digitaal plannen is ook dat data gedurende de dag automatisch wordt uitgewisseld en in het systeem aan de juiste order gekoppeld. Ook als een chauffeur een situatiefoto heeft gemaakt die voor de administratie belangrijk is om correct te factureren. Gegevens en documenten worden altijd foutloos bij een order opgeslagen. Daardoor is de orderadministratie continu compleet en up-to-date. Ook voor de chauffeur is dat makkelijk. Omdat hij digitaal rijdt, is er geen papier meer in de cabine en hoeft hij niet meer alle documenten bij de juiste order te hebben. Voordelen van digitaal rijden zijn ook dat documenten niet meer kunnen zoekraken en de chauffeur minder schrijfwerk heeft. Omdat alle gegevens direct aan de juiste order worden gekoppeld, is ook zijn administratie altijd up-to-date. Gegevens handmatig verwerken, wordt daarmee overbodig. Dat is niet alleen zo veel makkelijker voor de chauffeur, hij hoeft aan het einde van de dag ook niet meer naar kantoor om zijn papierwerk in te leveren.

Meer weten? Lees dan ook: digitalisering in de afvalindustrie: kosten besparen en hogere omzet halen zonder extra investering.

Nota eerder betaald

Sneller wegen waardoor de wachtrijen voor de weegbrug afnemen, Het is een van de voordelen van digitaal wegen. De weegmeester weegt met een druk op de knop vanuit het systeem of de chauffeur weegt vrachten zelf met een app op zijn tablet. Chauffeurs van derden wegen net zo makkelijk met de Weegkiosk, een interactief scherm op een zuil dat ook na openingstijden kan worden gebruikt. Na elke weging wordt het gewicht automatisch in het systeem vastgelegd en gemaild naar alle betrokken partijen in de afvalketen. Bij digitaal wegen, verloopt het weegproces gestroomlijnd, volgens een vaste opzet. Alle gegevens van een order staan al in het systeem. Dat scheelt werk, bijvoorbeeld om het kenteken in te tikken. Omdat vrachten vooraf digitaal worden aangemeld met de EBA, de elektronische begeleidingsbrief afval, weet de  weegmeester ook welke wagens er die dag komen wegen. Daardoor  heeft hij een beter zicht op het werk. Bovendien scheelt digitaal wegen werk waardoor de weegmeester ook andere kan werkzaamheden doen, zoals het accepteren van een gestorte vracht. Ook op kantoor is er minder handling omdat het gewicht direct na de weging automatisch aan een order wordt gekoppeld. Die staat ook gelijk klaar om te factureren. Bedrijven kunnen daardoor vaker factureren en krijgen eerder betaald. Per saldo draagt dat bij aan verbetering van de cashflow. Een voordeel is ook dat alle documenten zijn gedigitaliseerd waardoor het mes in de papierberg kan. Er sneuvelen er minder bomen, neemt het aantal gereden transportkilometers af en daalt de CO2-uitstoot. Mede daardoor draagt digitaal wegen ook bij aan de duurzaamheidsdoelen van bedrijven.

Meer weten? Lees dan ook: digitaal wegen draagt bij aan verbetering cashflow en duurzaamheidsdoelen afvalindustrie.

Waste Insight werkt als één ICT-systeem

Waste Insight is het hybride ERP-systeem waarmee bedrijven in de Vlaamse en Nederlandse afvalindustrie organisatiebreed al hun processen digitaliseren en automatiseren, zowel de complete afvallogistiek als financials, CRM en HR. AFAS Software en PieterBas Automatisering namen bijna vijf jaar geleden het initiatief tot Waste Insight. De twee kernpartners hebben de afgelopen decennia hun sporen verdiend. AFAS met software voor het automatiseren van administratieve processen, HR en CRM. Met de software van kernpartner PieterBas automatiseren bedrijven in de afvalindustrie al drie decennia al hun logistieke afvalprocessen. Van plannen, het onderweg mobiel afhandelen van orders, onbemand wegen tot en met digitaal factureren. Waste Insight werkt als één ICT-systeem. Zo is er een centrale debiteuren- en verplichtingenadministratie. Chauffeurs die zichzelf in AFAS ziekmelden zijn automatisch in PieterBas geblokkeerd. Alle koppelingen zijn gecertificeerd en worden elke 24 uur getest.

Meer weten?

Deze en andere posts over digitalisering in de afvalindustrie zijn ontleend aan het gelijknamige boek van B2Bjournalist en techblogger Marguerite Tachet. Ze beschrijft wat bedrijven in de afvalindustrie kunnen digitaliseren en hoe dat in de praktijk werkt. Ook belicht de auteur in het boek wat de voordelen zijn voor de mensen die er dagelijks mee werken, waaronder de planner, chauffeur, weegmeester en administrateur. Het boek is te koop bij Bol.com. Klik hier om te bestellen.

Wilt u weten hoe u al uw processen kunt digitaliseren: van de complete afvallogistiek, tot CRM, HR en financials? Neem dan contact op met Arjen Cornelisse, tel. (024) 3585820, e-mail: acornelisse@waste-insight.nl Of blijf op de hoogte en volg Waste Insight op Twitter of LinkedIn.

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x