Waste Insight
The hybrid ERP solution powered by AFAS software PieterBas Automatisering

Vijf keer het nut van technologie bij HR

19 juni 2018
HRM & payrolling, Partners & Relaties,
0 Reacties
workflows app smartphone HR tech Waste Insight AFAS PieterBas Automatisering

Technologie is niet meer weg te denken bij afvalinzameling. Het onderweg afhandelen van orders met een tablet, onbemand wegen met een WeegApp of via de cloud uitwisselen van data zijn daar maar een paar voorbeelden van. Ook worden taken afgewerkt via workflows of  registreren medewerkers hun uren op de smartphone. Voor HR-managers zijn inmiddels ook online learning en employee self-service gesneden koek. Minder bekende tech-ontwikkelingen voor hen zijn algoritmes, kunstmatige intelligentie en gamification, bericht de website van AFAS, samen met PieterBas kernpartner van Waste Insight. Dit blijkt uit onderzoek van de Tilburg University in opdracht van AFAS die ze in vijf punten op een rijtje zet.

1: virtual reality

Net iets minder dan de helft (49,8 procent) van de ondervraagde HR-professionals kan zich voorstellen hoe virtual reality (VR) wordt ingezet. Dat staat haaks op de toenemende mogelijkheden van VR. Met  een VR-bril kunnen medewerkers bijvoorbeeld tijdens een training virtueel kennis maken met de praktijk. Nieuwe vaardigheden leren, kan zo leuker worden. Ook kunnen collega’s elkaars kantoor bezoeken zonder daarvoor te hoeven reizen.

2: gamification

Hoe mensen een spel spelen, zegt veel over ze. Is iemand bijvoorbeeld een doorzetter of gooit hij het bijltje er bij neer als het lastig wordt? Durft iemand risico’s te nemen of kiest hij voor de veilige weg? Als spelelementen onderdeel zijn van een selectieproces, kunnen kandidaten op een relatief simpele manier worden getest. Dit soort gamification is voor 53,8 procentvan de ondervraagde HR-professionals nog helemaal nieuw.

3: medewerkers real time volgen

Slechts 39 procent van de HR-professionals uit het onderzoek kennen de mogelijkheden die real time employee monitoring biedt. Met geautomatiseerde gedragsanalyse kunnen medewerkers bijvoorbeeld worden geholpen fouten te voorkomen. Of als iemand regelmatig vertrouwelijke stukken naar huis mailt, kan software een gesprek over dataveiligheid adviseren.

4: kunstmatige intelligentie

Voor veel HR-professionals (bijna 62 procent) die deelname aan het onderzoek is kunstmatige intelligentie nog een grote onbekende. Desondanks is het de ruggengraat van slimme tech-oplossingen. Zo helpt kunstmatige intelligentie data te analyseren, kan het potentiële kandidaten geautomatiseerd screenen en gaat het in databases en vacaturebanken op zoek gaan naar potentiële toptalenten. Het kan ook helpen personeelsleden zelfvoorzienend te maken, bijvoorbeeld met behulp van een chatbot die geautomatiseerd antwoord geeft op prangende vragen.

5: HR-algoritme

Uit onderzoek dat de Tilburg University in opdracht van AFAS uitvoerde bijkt verder dat van alle HR-technieken algoritmes het minst bekend zijn. Maar één op de drie HR-professionals (36,4 procent) kan zich het nut er van voorstellen. Opmerkelijk genoeg hebben HR-algoritmes zichzelf al ruimschoots bewezen. Ze kunnen bijvoorbeeld de geschiktheid van een kandidaat voorspellen en inschatten wanneer een medewerker van plan is ontslag te nemen. Door HR-data te inventariseren, kan een algoritme patronen herkennen. Dat biedt de HR-afdeling de mogelijkheid om tijdig voor te sorteren op wat er zou kunnen gebeuren en waar nodig in te grijpen.

Meer weten?

Wilt u meer onderzoeksresultaten lezen? Download dan de whitepaper over het onderzoek ‘Het gebruik van HR-ondersteunende technologieën onder HR-professionals’.

Of blijf op de hoogte en volg Waste Insight op Twitter of LinkedIn.

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x